DXA
Home Downloads Foto's Artikels

Informatie

Hebt u de toets K, KW of SW van uw radiotoestel al eens ingedrukt? Daar is enkel gekraak en gepiep te horen zegt u! Dat dacht u maar !!! Een gewone huisradio met kortegolfband, enkele meters draad als antenne en wat geduld ontsluit voor u reeds een fascinerende wereld. Stations uit Canada, Brazilië, Zuid-Afrika, Australië... Bijna in alle landen van de wereld, groot of klein vindt men dergelijke kortegolfstations. Deze zenden uit in vele talen.

Via de kortegolf komen dan alle nieuwsberichten direct bij u in huis die men normaal via een flinke omweg later op de nationale radio hoort. Naast nieuws kan u ook muziek van deze landen horen, toeristische informatie, programma's voor postzegelverzamelaars, kortegolfamateurs of worden vragen van luisteraars beantwoord.

Dit omvangrijke programma-aanbod bieden de meeste stations aan in uitzendingen met een tijdsduur gaande van een half uur tot een uur. De tijden en frequenties wijzigen regelmatig om de goede ontvangst te waarborgen. Daardoor is het voor de individuele kortegolfluisteraar echter moeilijk om de actuele toestand bij te houden. Daarom verenigen de kortegolfluisteraars (=DX'ers) zich in een DX-club. DX-Antwerp vzw is de enige Vlaamse DX-club. DX-Antwerp vzw telt ook een belangrijke groep "Utility-luisteraars". Zij beluisteren allerhande vormen van radiocommunicatie, gaande van scheeps- en luchtvaartverbindingen over persagentschappen, radionavigatie enz. Tenslotte is het ook mogelijk bij gunstige atmosferische of ionosferische omstandigheden TV-beelden van erg ver te ontvangen. Ook wordt door een aantal van onze leden flink wat aandacht aan het technisch aspect van onze hobby besteed en het aantal computertoepassingen groeit gestadig.

Waar we bij DX-Antwerp geen aandacht aan besteden is het zendamateurisme. We menen dat er reeds genoeg clubs zijn dit aspect van de radiohobby behandelen. Onze vereniging stelt zich als eerste doel het contact tussen zijn leden te bevorderen.

Van harte welkom.